Our MVPs & experts in the spotlight – Carmen Ysewijn

Stel jezelf even voor in 10 seconden. Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Carmen Ysewijn en ik ben Power Platform architect bij Qubix. Ik maak dus ook deel uit van de Cronos familie. Dat doe ik intussen al drie en half jaar en sinds begin dit jaar ben ik ook een Microsoft MVP.

Hoe start jij de dag?

Die start altijd met yoga om te stretchen me te ontspannen. Daarna begin ik aan mijn werkdag en dat doe ik door een pagina te lezen uit een daily book: The Daily Stoic van Ryan Holiday. Het is een filosofisch boek dat je doet nadenken over hoe je met jezelf, anderen en bepaalde situaties omgaat. Daarna begin ik rond 7u en 7u30 aan mijn werkdag om wat werk gedaan te krijgen voor de dagelijkse drukte start.

Heb je door corona de afgelopen twee jaar andere gewoontes ontwikkeld in die routine?

Voor corona zat ik meer op bureau en deed ik mijn yoga later op de dag. Op werkvlak probeer ik mijn meetings meer te groeperen of aan het einde van een tijdsblok te zetten, zoals vlak voor de middag of om 17u. Zo krijg ik daarvoor geconcentreerd nog wat werk gedaan.

Zijn er aankopen die jouw leven drastisch veranderd hebben? Of investeringen die je hebt gedaan en hun impact hebben gehad?

Om zo efficiënt mogelijk te kunnen thuiswerken heb ik een goede bureaustoel en een aparte webcam gekocht. Daarvoor zat ik altijd in een kuipzeteltje van Ikea, maar dat verleer je na twee jaar telewerk toch wel. Dankzij die webcam heb ik beter beeld wanneer ik online sessies geef bijvoorbeeld.

Waarin zou je als ondernemer nu moeten investeren?

Ik hoop voor veel bedrijven dat thuiswerk een blijvend gegeven zal zijn. Op kantoor ben je vaak toch minder productief, dus ik denk dat je als onderneming baat hebt om een goed kader rond thuiswerk te scheppen. Zo kan je werknemers bijvoorbeeld ondersteunen in materiaal als bureaustoelen of schermen zodat werknemers thuis ook een werkplek kunnen inrichten. Ik geloof dat je mensen op die manier motiveert en je daarbij onderscheidt als bedrijf.

De mogelijkheid tot thuiswerk is intussen toch essentieel?

Bij de meeste bedrijven zal gedeeltelijk telewerken intussen wel de norm zijn, maar ik hoor hier en daar toch nog geluiden dat het bij sommige businesses toch nog moeilijk ligt. Zeker in de periode toen er minder coronamaatregelen van tel waren. Nog niet alle ondernemingen maken die click.

Denk je dat dat sectorgebonden is?

Zeker wel. Ik geloof dat onze sector sowieso dynamischer is en, belangrijker nog, niet gelinkt aan een fysiek product. Ook in de publieke sector zie je dat het veel moeilijker is om thuiswerk in te burgeren. Daar zit dus best wat variatie op. Wij waren bijvoorbeeld voor corona ook al bezig met de implementaties van MS Teams. Het was voor ons bij wijze van spreke enkel een druk op de knop om die switch te maken. Die mindset is niet overal even vanzelfsprekend.

Sluit dat aan op eventuele veranderingen in onze sector?

Ik denk het wel. Ik werkte voor corona ook al gedeeltelijk thuis, maar door de pandemie is die reflex in een enorme stroomversnelling gekomen. We waren toen ook al bezig met bedrijven te ondersteunen in het gebruik van MS teams en het change management daarrond. Door corona gaan we nog meer naar het automatiseren van flows en het digitaliseren van organisaties. Voor jonge werknemers is dat vaak vanzelfsprekend: alles gebeurt online en niet meer op papier. Die evolutie trekt zich overal door, maar is niet voor iedereen even eenvoudig. Bedrijven die er voor corona al mee bezig waren, hebben hier dus een streepje voor.

Zijn alle bedrijven klaar om die stap te zetten?

Ik denk dat veel ondernemingen daar nog ondersteuning in moeten krijgen. Ze moeten extreem inzetten op digitale transformatie. Om te digitaliseren met je op een snelle en gemakkelijke manier jouw business kunnen stimuleren en jonge mensen aantrekken. Dat doe je bijvoorbeeld door eenvoudig met Power Platform apps te ontwikkelen.

Je bent onze eerste vrouwelijke MVP. Merk je dat dit toch nog een stuk een mannensector is? Of is dat een hardnekkig cliché?

Als ik naar Qubix kijk, zijn we met tien werknemers, waarvan twee vrouwen. Dat is voor een gemiddeld IT-bedrijf best veel, dus het klopt wel dat het leeuwendeel uit onze sector mannen zijn. Dat begint de laatste jaren wel te veranderen en er komen meer vrouwen bij. Ik vind niet dat de verdeling fifty-fifty moet zijn, want ik geloof ook dat dit met inherente interesses te maken heeft, maar ik vind een gezonde mix wel goed om bepaalde denkpatronen te doorbreken. Diversiteit brengt altijd rijkdom, want het biedt nieuwe invalshoeken. Dat geldt trouwens voor alles.

Heb je op dat vlak als vrouw al belangrijke lessen geleerd?

Ik ben al in situaties terecht gekomen dat ik minder serieus genomen werd of dat de mensen schrokken als ik even inging tegen een bepaalde mening. Dan denk ik soms: zou dit nu anders zijn als man? Maar ik vind dat je altijd jezelf moet blijven en je mening moet blijven verkondigen. Je mag je zeker niet wegcijferen.

Heb je ook nog tips voor jonge starters in deze business?

Je moet durven openstaan voor verschillende dingen. Toen ik zelf begon te werken, zat ik nog in een heel andere functie als consultant. Zo ben ik eigenlijk per ongeluk bij SharePoint uitgekomen en van SharePoint weer toevallig naar Teams geswitcht. Nu zit ik uiteindelijk op Power Platforms en voel ik dat het echt mijn ding is. Als ik toen niet had open gestaan om te specialiseren in cloud oplossingen, was ik nu vermoedelijk geen MVP. Dat is weer iets waar ik enorm veel energie uit haal. Je moet je dus af en toe durven smijten en van tijd tot tijd veranderen.

Kan jij goed falen? En is dat belangrijk?

Je kan niet alles van de eerste keer juist doen. Daarnaast zijn fouten de beste leermomenten. Ik stel het even cru: zolang je niemand kwetst, valt alles recht te zetten. Fouten zijn ook vaak veel minder erg dan ze initieel lijken.

Heel goed!
Dankjewel, Carmen Ysewijn


Carmen Ysewijn in een notendop

Welke boeken hebben je het meest beïnvloed?
The Daily Stoic
How to be yourself van Ellen Hendriksen over het overwinnen van je onzekerheden

Favoriete gezelschapsspel? Game? Serie? Blog of podcast?
Spel: Gloomhaven, een collaboratief spel à la Dungeons & Dragons
Serie: ik ben momenteel bezig met Grey’s Anatomy

Welke app of tool gebruik je het meest?
Dat zal Twitter zijn. Dat gebruik ik om op de hoogte te blijven.