Our MVPs and experts in the spotlight – Yannick Reekmans

Stel jezelf even voor in 10 seconden. Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Yannick Reekmans. Microsoft 365 Cloud Solutions Architect is mijn titel en ik ben ook managing partner van Qubix en Office Development MVP voor Microsoft. En wat ik doe is met klanten gesprekken voeren over hoe hun Modern Workplace er op een digitale manier kan uitzien en met hen oplossingen bedenken om dat te realiseren. Zowel op vlak van Microsoft 365 als Dynamics 365 als Azure. Dat houdt in dat ik de eerste verkennende gesprekken doe, hen overtuig om naar de cloud te gaan, oplossingen met hen bekijk en een project uitwerk.

Zowel op vlak van Microsoft 365 als Dynamics 365 als Azure. Dat houdt in dat ik de eerste verkennende gesprekken doe, hen overtuig om naar de cloud te gaan, oplossingen met hen bekijk en een project uitwerk.

Welke boeken hebben je het meest beïnvloed?  

Het eerste is een boek uit mijn jeugd, mijn favoriete jeugdboek. ‘De zon is een maffe god’ van John Ewo. Een heel gek verhaal, een jeugdroman over een jonge gast die volwassen wil worden. Hij stelt een lijstje op van alle zaken die hij moet kunnen om volwassen te zijn. Zoals een goeie biefstuk bakken en dergelijke. Als je ergens wilt geraken in het leven, dan moet je een plan maken. Dat is wat ik daar uit meegenomen heb.

‘De Wereld van Sofie’ is me ook bijgebleven. Stevig boek. Heel aangenaam om te zien dat er een andere kijk is op zaken die we als heel gewoon beschouwen. Dat mensen een heel andere invulling geven vanuit verschillend perspectief.

En dan heel recent het boek ‘It doesn’t have to be crazy at work’ van David Heinemeier Hansson. Een boek over het bedrijf Basecamp. Het geeft een heel goed beeld over het feit dat we niet echt een kantoor nodig hebben om goed te kunnen samenwerken. En op welke manier hij zijn team stuurt en begeleidt. Ik had dat toevallig gelezen, een paar maanden voor de lockdown. Er zitten een aantal goeie ideeën in om zelf toe te passen voor remote teams.

Hoe heeft ‘falen’, of wat leek op falen, je later succes gebracht? Heb je een favoriete ‘fail’? 

Falen wil ik het niet noemen, maar in mijn eerste job heb ik wel geleerd dat ik constant beter wil doen. Mijn toenmalige begeleider gaf me wel hints om een probleem op te lossen, maar gaf me ook het idee dat ik het eigenlijk wel zou moeten weten. Bij mij heeft dat ertoe geleid dat ik op de trein studeerde, dat ik een boek opendeed, dat ik ‘s avonds verder studeerde omdat ik ‘s anderendaags beter wilde zijn. Altijd beter doen, laten zien dat ik het wel kan heeft mij gebracht waar ik nu sta.

Ik zal niet snel afgeven. Als ik geloof dat het moet kunnen dan zal ik er ook alles aan doen. Dan zie ik het ook als een uitdaging om iets te realiseren, om het vast te pakken en te kijken dat dat resultaat er kan zijn. Ik kan heel moeilijk stoppen met werken of gaan slapen als er nog een probleem op tafel ligt waar ik geen vorm of idee van oplossing voor heb.

Wat zijn de belangrijkste evoluties die je ziet in jouw vakgebied? Waar sta je achter en waar niet?

De belangrijkste evolutie momenteel is artificial intelligence. Heel veel systemen die je leven beter zullen maken door predicties te doen op historische data en zelflerend te zijn. Dat staat zeker nog niet op punt, maar ik denk wel dat daar heel veel groei in zit, in machine learning en artificial intelligence. Een heel praktisch voorbeeld van wat nu al goed werkt is ’s morgens de mail van Cortana die je vertelt welke meetings je hebt en welke documenten daarbij horen die je wel eens kunt doornemen.

Iets anders dat heel populair wordt, is virtual reality. Daar heb ik soms mijn twijfels bij. In games kan ik dat wel zien, maar we zien dan ook meer en meer in de professionele sfeer terechtkomen. Daar zie ik nog niet direct waarom ik een bril zou opzetten om bijvoorbeeld dit interview te doen. Wat is daar dan de meerwaarde van? Dat weet ik nog niet, dus daar sta ik iets kritischer tegenover.

Noem 3 concrete dingen waardoor bedrijven er voor kunnen zorgen dat ze binnenkort nog relevant zijn?

De cloud is steeds belangrijker. Nog heel veel bedrijven twijfelen tussen een on premise infrastructuur en een cloud infrastructuur. Een cloud infrastructuur en is niet noodzakelijk goedkoper, maar dus wel stabieler, performanter. En je moet er veel minder bewust mee bezig zijn, waardoor je je kan richten op zaken die je groei veel meer stimuleren dan nog maar eens de 37ste keer je Windows server een update te geven.

Als tweede artificiële intelligentie dus, om dat toe te passen op verschillende onderdelen van je bedrijf, gecombineerd met big data. Data-aggregatie en analyses op je data die je inzichten kunnen geven in wat er beter kan met je bedrijf en zo groei stimuleren.

Ik geloof dat elk bedrijf dat nog relevant wil zijn over tien jaar, ook een beetje een IT-bedrijf moet zijn. En dat begint heel, heel klein met een goede website. Er wordt heel weinig bij stilgestaan hoeveel consumenten een bedrijf afrekenen op de website. Als je website er uitziet alsof ze in 1998 gebouwd is, neemt dat het vertrouwen weg. Consumenten zijn grote sites gewoon zoals Coolblue en Bol.com. Een kleine webshop die niet gebruiksvriendelijk is geeft een consument geen vertrouwen. Je online presence is heel belangrijk.

Is er een project van jullie waar je trots op bent?

We hebben een power apps project uitgerold bij Voka en dat was één van de grootste power apps applicaties die we al gedaan hebben. Het is ook een van de grotere binnen Europa. We hebben heel veel complimenten gekregen over de implementatie van die applicatie. Het gaat over het begeleiden van projecten van bedrijven binnen Voka. Voka doet suggesties om een groeipad uit te werken. En dat zit allemaal in één power app. Dat was een uitdaging. En daar hebben we toch indruk mee gemaakt, zowel bij de klant als bij Microsoft.

Als je je gestrest voelt, of je focus kwijt bent, wat doe je dan?

Voor mij zijn dat twee verschillende dingen. Als ik gestrest ben dan ga ik wandelen. Even buiten gaan en een uur gaan wandelen. Dan kan ik er terug invliegen.

Mijn beste ideeën, die komen onder de douche. Dan bedenk ik 3, 4 oplossingen voor een probleem. Om te proberen als ik terug aan mijn computer zit.

Wat is een van de beste investeringen die je ooit gedaan hebt (kan geld, tijd, energie, … zijn)?

De relatie met mijn vrouw. Dat is toch de beste investering die je kunt hebben, denk ik. Zij steunt mij in wat ik doe en ik steun haar in wat zij doet. Dat maakt dat op momenten dat je het professioneel even niet ziet zitten, je toch ergens op kunt terugvallen. En als je met het idee komt om je job vaarwel te zeggen, om ergens te gaan ondernemen, zij dan achter je staat.

Op professioneel vlak is Qubix starten mijn beste investering. Dat biedt mij de vrijheid om veel bewuster te kunnen kiezen welke projecten ik wel ga doen en welke niet. Het geeft mij rust, en ook gezonde stress tegelijkertijd.

Welke nieuwe gewoonte, gedrag of overtuiging heeft de laatste 5 jaar je leven het meest verbeterd?

De realisatie dat werk niet alles is. Ik werk nog altijd heel hard en nog altijd heel veel. Maar mijn kinderen en vrouw verdienen ook wat aandacht. De omschakeling van werknemer naar ondernemer heeft toch we veel van mij gevergd. Je eigen balans vinden daarin is heel belangrijk. Ook nog met andere dingen bezig zijn dan alleen maar wat werk gerelateerd is. Dat zorgt voor vooruitgang op alle vlakken.

Welk advies zou je geven aan een pas afgestudeerde student informatica/ICT/…? Welk advies kunnen ze best negeren?

Controversieel, maar een master diploma brengt je niet noodzakelijk verder dan een bachelor in IT. Ik ben zelf ook afgestudeerd met enkel een bachelor diploma Toegepaste Informatica . Het is vooral belangrijk met welke mindset je aan een dag begint. Niet zozeer met wat je op de schoolbanken geleerd hebt. Dat je het wilt vastpakken en dat je problem solving skills hebt.

En twee, dat ze wat realistischer mogen zijn qua loon verwachtingen. Uiteraard kun je in IT veel geld verdienen, maar dat zal niet zijn op dag één nadat je afgestudeerd bent. Ik heb de indruk dat in de opleidingen het gevoel gecreëerd wordt ‘the sky is the limit’. De realiteit is toch iets anders. Een diploma wil vooral zeggen dat je goed gestudeerd hebt en dat je een aantal basisprincipes onder de knie hebt. Maar er moet toch nog veel bijgeschoold worden. En je moet zelf ook constant willen bijleren.

Welke app/tool/software gebruik je het meest?

Teams van Microsoft natuurlijk. Dat is een product dat wij uitrollen bij klanten. Waar we nu in deze situatie hard op moeten vertrouwen net als heel veel organisaties. Dus ik kan niet meer zonder. Voor mij is dat de applicatie die ik het eerst open en het laatst sluit op een werkdag.

Hoe start jij je dag?

Ik start mijn werkdag met mijn mailbox open te doen, maar da’s meestal al in bed. Ik ben heel slecht daarin. Het eerste wat ik doe als ik wakker wordt, is kijken op mijn gsm naar wat er nog in de mailbox zit. Hopelijk niet veel. Ik probeer te eindigen met een inbox zero op het eind van de werkdag.

En ik kijk eens naar mijn agenda en dan maak ik al mentaal een planning op in welke volgorde ik wat ga doen. Achter mijn computer start ik teams en dan begin ik te werken. Eerst wat er dringend is, en vanaf een uur of tien focus ik op projecten. Zo ziet mijn werkdag eruit. En dan, vlak voordat ik afsluit, probeer ik mijn mailbox nog even leeg te maken. Taken die ik ga uitvoeren komen in een to do terecht en dan zou normaal gezien op het eind van mijn werkdag mijn mailbox leeg moeten zijn.

Welke blog moet je zeker gelezen hebben/podcast geluisterd?

Ik luister graag naar de Microsoft Cloud Show van Andrew Connell and Chris Johnson. En de Microsoft 365 Developer Podcast. Die tweede is eerder technisch. De Microsoft Cloud Show gaat over alles wat Cloud is. Dat zijn mensen die zeer veel aanzien hebben in onze community, twee MVPs trouwens. Zij delen alles wat zij interessant vinden, dat kan gaan van ruimtevaart tot Lego.

Omschrijf je jezelf als creatief of analytisch? En waarom?

Ik ben eerder analytisch, denk ik. Ik zal heel berekend tot een oplossing komen, heel onderzoekend, kijken of er mogelijkheden om iets op te lossen, op welke manier dan ook. Natuurlijk, je kunt niet alleen maar analytisch zijn. Het creatieve is ook super belangrijk. Ook in de IT. Natuurlijk moeten er heel dikwijls creatieve oplossingen bedacht worden om tot een resultaat te komen. Out-of-the-box kunnen denken. Dat drijft mij wel, om iets nieuws te kunnen bedenken, om een oplossing te kunnen te bedenken die nergens gedocumenteerd staat. En dan kunnen delen. Eerst en vooral met mijn team en intern, maar ook als MVP.

En jij blogt ook als MVP?

Ja, en daar haal ik dan ook een stuk voldoening uit. Mijn blog heeft niet zo super veel bezoekers, maar er zijn wel een aantal van mijn posts die nog steeds populair zijn. Over simpele onderwerpen eigenlijk. Maar het blijkt dan dat anderen toch dat probleem ook hebben. Het is de moeite om dat te delen en je kan daar veel mensen mee helpen. En dat is een van de zaken die ik geleerd heb. Mensen vragen soms ‘Hoe word je nu MVP’? Door met goesting je kennis te delen in de community. “Ja maar, ik heb niks interessant om over te bloggen”, zeggen ze dan. Mijn blog bestaat nu twee jaar. En de derde belangrijkste of populaire blogpost gaat over twee regels code die super simpel zijn, maar waar blijkbaar iedereen naar aan het zoeken is. Dus blog gewoon wat jij geleerd hebt. Deel dat met de wereld. En soms ga je kritiek krijgen, maar soms ook heel veel mensen vooruit helpen.

Als je een gigantisch reclamebord zou krijgen, eender waar, waar je eender wat op mocht zetten, wat zou dat dan zijn? Kan een paar woorden zijn of een paragraaf. Of een quote van iemand anders, zijn er quotes waar je vaak aan denkt of heb je een levensmotto?

Er zijn twee quotes waar ik rekening mee houd. Een klassieker: ‘Do or do not, there is no try’, van Yoda. Dat sluit heel goed aan bij wat ik effectief doe. Als ik iets doe, doe ik dat goed. Ga all the way, ga hard.

De andere komt uit mijn favoriete film ‘V for Vendetta’: ‘This is no simple reform it really is a revolution’. Dat je een groter doel moet hebben. Als je iets wilt doen, dan moet je de revolutie nastreven.