Our MVPs and experts in the spotlight – Thomas Vochten

Stel jezelf even voor in 10 seconden. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Thomas Vochten en ik werk sinds anderhalf jaar bij Cronos. Zelf werk ik niet in één van de competence centers, maar ondersteun de bedrijven die met Microsoft technologie bezig zijn, vooral rond de moderne werkplek.

Dat zijn technologieën als Microsoft 365 bijvoorbeeld. Dat doe ik op verschillende manieren, namelijk door het ondersteunen van marketingactiviteiten of het geven van trainingen. Daarnaast ben ik ook content owner van de MiCRONOS Academy, die mensen helpt hun kennis rond Microsoft te verhogen.

Ik ben dus een beetje een manus van alles.

Hoe start jij je dag?

Ik start de dag altijd met koffie. Dat de enige verslaving die ik heb, buiten hardlopen. Daarna ga ik de krant doorbladeren, want ik ben nogal een newsjunk. Na de krant doe ik mijn dagelijkse les Fins met Duolingo, een appje om talen te leren. En daarna open ik mijn to do-app om te zien wat de dag brengt en wat ik gedaan wil hebben.

Zijn er naast Duolingo of je task manager nog andere favoriete apps?

Als IT’er werk ik natuurlijk met erg veel apps, maar als ik eerlijk ben, is mijn browser de app die ik het meest gebruik. En uiteraard ook mijn to do-app: Nozbe. Die is weinig gekend, maar heel erg goed. Maar ik denk dat mijn browser toch de meest gebruikte is.

Zijn er naast je to do-app nog nieuwe gewoontes die je leven de afgelopen 5 jaar verbeterd hebben?

Ik heb de laatste vijf jaar vooral veel meer focus op mijn gezondheid gelegd. Zo ben ik beginnen lopen en heb ik een marathon in het vooruitzicht. Ik loop nu vier of vijf keer per week om mijn kilometers op te bouwen en lopen is echt een enorme passie geworden.

Daarnaast heb ik ook meer expliciete aandacht voor work-life balans. Een aantal jaar geleden heb ik beseft dat er weinig dingen zijn die het waard zijn om ‘s nachts voor door te werken. Dat is allemaal relatief en je moet die balans bewaken.

Is dat de beste investering die je hebt gedaan? Of zijn er nog andere?

Als ik terugkijk op mijn carrière, is de beste beslissing die ik genomen heb om mijn kennis ten dienste te stellen van anderen. Ik ben geen fulltime trainer, maar ik heb wel altijd het coachende in mij gehad. Dat gezegd zijnde, het kost me wel energie, maar ik krijg er héél veel voor terug. Als MVP zet ik mij in voor de wereldwijde community en daar kruipt veel tijd in, maar dat geeft mij heel veel voldoening en arbeidsvreugde. Dus wat investering betreft op vlak van tijd en energie is dat voor mij één van de belangrijkste.

Heb je daarin ook al lessen geleerd als ondernemer?

Ik ben zelf geen echte ondernemer. Mijn antwoord zal dus misschien anders dan dat van de meeste managing partners, maar het is belangrijk om te geloven in mensen en jonge mensen te ondersteunen. Je moet de passie van mensen aanwakkeren en hen empoweren. Dat is voor mij een belangrijke les. Daarmee zorg je ervoor dat je mensen houdt als bedrijf en vooruit kan gaan.

Zijn er opvallende veranderingen in jouw vakgebied die opvallen?

Ik ben zelf actief rond de moderne werkplek. Dan denken mensen meteen aan e-mail en chatten in teams of videobellen, … Een aantal jaar geleden was dat nog innovatief, maar dat is niet meer zo modern. Tegenwoordig gaat het meer over artificiële intelligentie. Dat betekent nu ook echt iets. We spreken er al jaren over, maar vroeger was dat meer een lege doos.

Bijvoorbeeld de spellingscontrole in Word was geen artificiële intelligentie, maar nu zit er technologie in die gaat voorspellen wat je typt. Artificiële intelligentie is de olifant in de kamer, maar het komt meer en meer terug in het dagelijkse leven.

Zie je dit als veranderingen waardoor bedrijven relevant kunnen blijven in de digitale wereld? Zijn er zo nog?

Zoals ik zei, is het belangrijk om technische evoluties zoals artificiële intelligentie en cloud te omarmen. Jouw klanten verwachten ook dat je dat doet, bijvoorbeeld in de dienstverlening van jouw bedrijf. Je kan misschien in vraag stellen of het nodig is een afspraak te boeken via een website, maar dat is nu eenmaal de verwachting van de consument.

Misschien zijn wij als consument wat lui geworden, maar het is ook gewoon gemakkelijk. Stel je wil een afspraak maken bij de kapper en je kan dat gewoon online doen, is dat eenvoudiger dan bellen of fysiek langsgaan. Dit zijn nu voorbeelden voor kleine bedrijfjes, maar ook voor grote bedrijven is een verregaande mate van digitalisering gewoon belangrijk als je nog relevant wil blijven.

Daarnaast moet je luisteren naar en investeren in je jonge mensen. Je kan er meer van leren dan je denkt. Het is niet omdat je iets altijd op een bepaalde manier gedaan hebt, dat die manier ook goed blijft. Dus stel jezelf in vraag en promoot levenslang leren.

Stel dat je met dit advies zelf een bedrijf zou oprichten, wat zou dat dan zijn?

Ik werk voornamelijk rond Microsoft 365, maar mijn achtergrond situeert zich meer in de hardcore infrastructuur. Ik denk dat ik me dus waarschijnlijk zou focussen op Microsoft Azure, het brede cloudplatform. Dat prikkelt mijn technologische interesse enorm.

Je haalt regelmatig jonge mensen aan. Heb je nog advies voor mensen die net komen piepen in de IT-sector?

Ga voor uw passie. Dat is het belangrijkste. Op school leer je een heel aantal dingen en kom je in aanraking met een aantal vakken naargelang de richting die je kiest. Maar het belangrijkste is om voor iets te gaan dat je echt interesseert ook al lijkt het op de markt niet meteen het meest relevante. Ga toch maar voor je passie, wees nieuwsgierig en leer bij.

Besef dat je in IT toch levenslang zal leren, dus leg je niet neer bij de status quo en weet dat je niet in alles goed moet zijn. Ik ben zelf een generalist en dat is niet slecht. Je hoeft bijvoorbeeld ook geen IT-diploma te hebben. Daarvan ben ik zelf een goed voorbeeld, want ik ben eigenlijk opvoeder van opleiding. Als je gepassioneerd bent, wil bijleren, de juiste attitude hebt en een zekere affiniteit voor het vakgebied kan je er geraken.

Daarbij moet je ook fouten leren maken vermoed ik?

Iedereen maakt fouten en dat beseffen is bijzonder kostbaar. Ik heb in mijn carrière ook heel wat kostelijke fouten gemaakt voor klanten en voor mezelf. Het besef dat je dat gaat doen, is heel belangrijk en zorgt ervoor dat je je minder zorgen maakt.

Heb je daarnaast nog trucs om te ontstressen?

Ga naar buiten! Dat kan om te lopen zijn, maar even goed wandelen of iets anders. Ik merk dat dit vaak de momenten zijn waarop ik de betere ideeën heb. Daarnaast helpt bij mij ook pianospelen. Even afstand nemen van het probleem brengt je vaak dichter bij de oplossing.

Hartelijk dank voor dit gesprek!


Thomas Vochten in een notendop

Ben je creatief of analytisch?
Ik doe veel brainstorms en marketingactiviteiten, maar ik ben eerder een denker dan een creative. Ik analyseer graag voor ik ergens aan begin.

Welke boeken hebben je het meest beïnvloed?
In Europa (Geert Mak) & Getting things done (David Allen)

Favoriete spel, game, blog of podcast?
Netflix: House of cards, Lupin, the Blacklist

Favoriete app?
Nozbe