Onze MVP’s en experten in de kijker – Geert Baeke

Stel jezelf even voor. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Geert Baeke en ik werk bij de Cronos Groep. Ik houd me voornamelijk bezig met alles wat met technologie te maken heeft en dan in het bijzonder Microsoft technologie, de cloud en dus meer specifiek Microsoft Azure.

Dat gaat dan vooral in de richting van infrastructuur, maar ook ondersteuning naar ontwikkelaars. Daarnaast begeleid ik ook klanten op dat woelige pad van de cloud journey met zijn constante veranderingen

Welke verandering in jouw gedrag heeft de afgelopen vijf jaar jouw leven het meest beïnvloed?

Ik ben geregeld beginnen wandelen. Het is nu al een tijdje geleden en het gebeurt niet op een vast tijdstip, maar ik doe regelmatig een wandelingetje. Soms luister ik een boek en dat helpt om even niet met technologie bezig te zijn. Zeker tijdens corona trekt het je weg van je scherm, want voor je het weet zit je er geen acht uur, maar negen, tien of elf uur voor. Je bent sneller langer bezig dan je gepland had en daar probeer ik op te letten.

Is dat de beste investering die je afgelopen tijd hebt gedaan? Of zijn er nog andere?

Je moet inderdaad voldoende tijd nemen om jezelf iets eigen te maken. Dus investeren in tijd nemen, vind ik wel heel belangrijk. Zeker in onze sector zijn er veel dingen die op je afkomen en waarvoor je tijd moet uittrekken om ze te leren kennen. Voor sommige mensen lukt dat, maar anderen lopen daar op spaak.

Het is belangrijk om te kunnen experimenteren en te kunnen leren van nieuwe technologie, maar jammer genoeg gebeurt dat te weinig. Met alle gevolgen van dien: je bent niet meer mee met de laatste technologie, je begrijpt het niet meer goed, … Dat gaat niet enkel over technologie, maar ook over de businesskant, zodat je goed op de hoogte blijft van wat er speelt. Het gaat soms wat snel vandaag en sommige mensen voelen dan dat ze niet meer kunnen volgen. Dat kan je enkel oplossen door rustiger aan te doen en door te zorgen dat je investeert in nieuwe zaken.

Is dat ook het advies dat je zou geven aan pas afgestudeerde ICT-studenten?

Je moet altijd blijven leren en zeker niet denken dat het ooit ophoudt om bij te leren. Zeker niet als je aan de technologische kant blijft werken. Ik ben zelf bijna 50 jaar en ik merk dat ik nog steeds moet bijleren. Maar dat geldt ook voor de niet-technologische kant. Je moet altijd bijscholen in manieren om bijvoorbeeld het best met je team om te gaan of om met bepaalde objectieven op vlak van communicatie of samenwerking bij te blijven.

Dat bereidt je ook voor op het feit dat je niet altijd hetzelfde zal doen tijdens je carrière. Die tijden zijn gedaan, maar dat is voor de meeste jonge mensen al wel duidelijk denk ik. Dus mijn advies om dat soort veranderingen mee in te calculeren in je carrièrepad.

Is er daarnaast ook advies dat je vaak hoort in onze sector waar je het helemaal niet eens mee bent?

Ik ben geen voorstander van rollen waarin te veel kennis gecombineerd wordt. Ik heb een hekel aan termen als fullstack developer. Ik weet dat dat gangbaar is, maar zelf zou ik daar toch mee oppassen. Ik denk dat technologie vandaag iets te complex is om over een heel brede waaier te kunnen beheersen.

De meeste zaken vallen niet samen te nemen, maar de industrie blijft daar wel op hameren. Ik zie elke dag zo’n cv’s passeren en ik vraag recruiters ook altijd om daarmee op te passen. Ik pleit dus voor iets meer focus en iets meer diepgang. Ik zeg ook niet dat die rollen niet bestaan, die vind je altijd, maar je mag je zeker niet teveel spiegelen aan die uitspringers, want die zijn uitzonderlijk. Je spiegelt al snel aan de hoogste toppen, maar dat kan voor veel onnodige druk zorgen. Dus doe je eigen ding, zorg dat je er plezier uithaalt en verdiep je er verder in.

Er verandert inderdaad enorm veel binnen de sector om van meerdere zaken volledig op de hoogte te blijven. Welke veranderingen zie jij gebeuren? Welke vind je positief en welke niet?

Vandaag zie je dat alles wat er zich in de markt afspeelt rond applicatieontwikkeling naar cloud native computing neigt. Dat is een gevaarlijke term, want wat betekent het? Dat is niet enkel technologie, maar ook hoe je met teams en softwareontwikkeling omspringt. Maar als we naar de technologische aspecten ervan kijken, zie je termen als containerisatie en kubernetes, die allemaal uit de open source wereld komen, maar nu ook impact beginnen te hebben op bedrijven.

Sommige van onze klanten zijn nog heel traditioneel qua infrastructuur en toepassingen en maken weinig gebruik van open source. Maar in cloud native zie je nu dat er veel open source technologie gebruikt wordt. Die impact van open source op bedrijven en hoe zij hun applicatiebeheer gaan organiseren is vrij groot en dat is niet eenvoudig in te schatten. Het is een andere wereld en dat zorgt vaak voor een moeilijke overgang. Maar dus de impact van open source en cloud native is toch enorm opvallend vind ik.

Is dat een belangrijk aspect dat ervoor kan zorgen dat bedrijven relevant blijven in dit digitale en snel veranderende tijdperk?

Ik denk het wel. Ik zou bedrijven allereerst aanraden om uit te kijken naar open source en cloud technologie. Zeker in België staan we zover nog niet wat de traditionele bedrijven betreft, waarvan IT niet de core business is. Ik spreek dan uiteraard niet over kleine start-ups uit de sector.

Vervolgens denk ik dat ook learning ontzettend belangrijk is. Maak je mensen wegwijs in deze wereld door ze verder op te leiden. Daar moeten bedrijven zeker in durven investeren zodat je workforce voldoende mee is met die nieuwe trein aan technologieën.

En tot slot denk ik dat we moeten afstappen van die typische traditionele rollen die we invullen binnen IT. De IT-sector heeft niet enkel hardscore skills nodig in de vorm van mensen die van ‘s ochtends tot ‘s avonds achter hun PC zitten om de beste te zijn. Er zijn meerdere profielen die een rol kunnen spelen in IT, naast dat typische en traditionele beeld. Dat hoeft niet altijd even technisch te zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan zaken als documentatie waar, in veel gevallen, weinig aandacht aan besteed wordt.

Zijn er verder nog lessen die je zelf als ondernemer al geleerd hebt?

Ik ben van nature geen ondernemer pur sang. Ik werk natuurlijk wel als zelfstandige, maar ik zou me geen entrepreneur noemen. Wat ik dus doe, is mijn kennis verkopen aan bedrijven waar je voor werkt. Wat ik daarbij merk, is dat marketing toch een zekere rol speelt in het verkopen van je kennis. Dus ik heb geleerd dat je moet tentoonstellen wat je interesseert op het vlak van technologie. Ik heb bijvoorbeeld een Youtubekanaal waarop ik in filmpjes over technologie spreek en ik merk dat dat je toch op de kaart zet.

Ook al ben je niet echt aangelegd in sales of marketing kan je jezelf altijd in de kijker zetten door gewoon te spreken en vertellen over wat je leuk vindt en interesseert. Als je dat voldoende herhaalt, zal er uiteindelijk wel een publiek zijn dat er iets mee doet en je zo leert kennen.

En uit mijn Youtubekanaal of de blogposts die ik schrijf, zijn al heel wat contacten voortgevloeid, die me aanspreken om eens over bepaalde onderwerpen samen te zitten. Je moet gewoon zorgen dat je naar de buitenwereld toont waar je mee bezig bent, ongeacht wat dat is. Je moet niet in je schulp blijven zitten en denken “wat heb ik nog bij te dragen” en dan komt de rest ook wel vanzelf.

Zijn er blogs of podcasts waar je frequent naar luistert?

Echt blogs volgen doe ik niet, maar ik krijg al mijn content binnen via Twitter. Dat is dan vooral techcontent en zo ontdek je wel interessante blogposts en zie je wel dat ze vaak van dezelfde mensen komen.

Wat podcasts betreft, blijf ik een beetje weg van technologie podcasts, tenzij die van Tech 45 of de Azure podcast. Andere podcasts die ik geregeld volg zijn bijvoorbeeld Nerdland of de Freakonomics podcast. Ik heb de boeken ook gelezen en dat vind ik wel een leuke. Dat is geen droge materie, maar opvallend en toegankelijk gebracht.

En om te eindigen: hoe start jij je dag?

Dat is door corona een stukje veranderd omdat we nu veel thuis werken. Je gaat natuurlijk minder naar kantoor. Daar heb ik de routine van rustig te ontbijten, een koffietje te drinken en wat te acclimatiseren. Daarna bekijk ik enkele mails en lees ik wat dingen door. Pas daarna zet ik me aan projecten en opdrachten.

Vroeger was dat ontbijt in de wagen en haasten naar het werk, maar ik vind het veel aangenamer om op deze manier te werken. Ik ga nog wel naar kantoor om mensen te zien, maar ik vind het nieuwe normaal ook wel aangenaam.


Geert Baeke in een notendop

Ben je creatief of analytisch?
Eerder analytisch, maar creatief in mijn oplossingen.

Favoriete boeken
A world without work, meestal lees ik non-fictie.

Beste aankoop < 100€?
Hello Fresh

Beste middel tegen stress of concentratieverlies?
Loslaten en afstand nemen

Favoriete app?
Visual Studio Code staat hier regelmatig open.