Onze MVP’s & experts in de kijker: Nico De Cleyre

Stel jezelf voor in minder dan 10 seconden.

Au fond ben ik een Microsoft 365 developer, die zo’n 10 jaar geleden gestart is als SharePoint dev. Aanvankelijk liep ik stage bij een bedrijf dat loterijmachines bouwde, distribueerde en controleerde, maar vreemd genoeg daarnaast ook software consultancy deed. Daar werd mijn interesse in SharePoint gewekt toen de HR-manager vroeg of dat me interesseerde. Mijn antwoord? Zelfstudie en me meteen in het veld verdiepen. Zo begon ik als een pure backend C# SharePoint-ontwikkelaar, maar met de opkomst van cloudtechnologie evolueerde mijn carrière snel naar Microsoft 365.

Ik ben in die tien jaar gegroeid door bij een paar bedrijven als developer te werken, waarbij ik de laatste jaren meer en meer naar technical lead functie toe werkte. Binnen het kader van development lead ontwikkelde ik ook de interesse voor people management. Vanuit dat standpunt heeft Sam Steen (Noest) contact met mij opgenomen om de Microsoft 365-divisie bij Noest te starten, specifiek gericht op Power Apps en Power Platform. En dat is wat ik momenteel doe, samen met mijn mede-Managing Partner, Klaas Lauwers. Maar naast mijn baan als Managing Partner van Roboest aan de Leie, houd ik uiteraard nog steeds van mijn werk als ontwikkelaar.

Nico in a nutshell

Expertise
Microsoft 365 and Microsoft Power Platform

Company
Roboest

Favourite apps
Twitter and 9gag

Favourite music
Techno and rock

Best piece of advice
belief in yourself

MVP Nico De Cleyre

Hoe begin je jouw dag?

Ik sta op, ontbijt en breng de kinderen naar school. Daarna start ik ofwel thuis aan mijn werk of vertrek ik naar kantoor. Dat hangt af van wat ik die dag moet doen, wat telkens sterk varieert. De ene dag ben ik bezig met projectwerk, de andere dag met het opstellen van offertes of focus ik me op recruitment. Maar eenmaal gestart, werk ik door tot het lunchtijd is. Tijdens de lunch check ik dan altijd even in bij de Microsoft-community om nadien mijn takenpakket voor die dag af te ronden in de namiddag.

Zoals ik al zei, varieert mijn werk van dag tot dag. Soms werk ik aan een project als ontwikkelaar, dan schakel ik over naar het opstellen van offertes voor klanten of het voeren van allerlei gesprekken vanuit het perspectief van een Managing Partner. Maar afhankelijk van de werkdruk probeer ik op tijd te stoppen, omdat ik veel waarde hecht aan familietijd, wat cruciaal is in de avond. Zo werk ik na het eten nog wat bijdrages af aan de open source community, maar eindig ik de dag vaak in de zetel naast mijn vrouw om samen wat televisie te kijken.

Heb je bepaalde routines waar je je professioneel aan houdt?

Er zit veel variatie in mijn werkdag en ik heb niet meteen vaste routines, maar ik begin de dag wel altijd met een kop koffie. Daarnaast is muziek ook wel echt een constante. Het is mijn trouwe metgezel voor concentratie, vooral techno en rock, met een voorkeur voor Lost Frequencies, Cosmic Gate en Linkin Park. Als ik begin met programmeren met de juiste soundtrack, vliegt de dag voorbij.

Sommige andere MVP’s hebben bepaalde apps, blogs, podcasts of andere inspiratiebronnen die ze nauwgezet controleren om up-to-date te blijven. Hoe zit dat bij jou?

Ik schrijf zelf blogs, gericht op ontwikkeling, die voornamelijk gebaseerd zijn op mijn eigen werk. Daarbuiten, is vooral de open-soure community mijn belangrijkste houvast om te weten wat er speelt in de gemeenschap. En hoewel ik geen specifieke blogs volg, is Twitter ook een belangrijk platform voor mij om verbonden te blijven met de gemeenschap. Daar volg ik de andere Microsoft MVP’s of opkomend talent. Ik volg dus eerder een aantal mensen dan bepaalde blogs.

Heb je in het afgelopen jaar nieuwe gewoontes geleerd, met betrekking tot je professionele en persoonlijke groei?

Zeker! Een gewoonte die ik zeer nauwkeurig probeer te onderhouden, is mijn e-mails op orde houden. Een ‘zero inbox’-mentaliteit heeft mij al veel rust gebracht en ik slaag er beter in om mijn werk te organiseren. Daarnaast is het omarmen van wat meer ‘extraversie’ een persoonlijk groeipunt geweest. Ik was vroeger altijd enorm introvert, maar nadat ik mijn vrouw heb ontmoet, die net het tegenovergestelde is, heb ik op dat vlak veel van haar geleerd. Die skills hebben ongetwijfeld mijn omgang in professionele relaties verbeterd en ervoor gezorgd dat ik mijn leidinggevende rol of inspirator beter kan opnemen. Dat helpt enorm bij het aanspreken van het team of het delen van ideeën met de gemeenschap en andere collega’s.

Wat betekent ‘groei’ voor jou op zowel professioneel als persoonlijk vlak?

Persoonlijke groei betekent voor mij; werken aan mezelf en doelen stellen waar ik naartoe kan leven. Zo ontdekte ik dat mijn communicatie in relaties met mensen niet goed was. Ik ben er dan echt aan gaan werken en door er aandacht aan te besteden, heb ik dat aspect verbeterd. Als je dan merkt dat dat werkpunt evolueert, kun je zeggen dat je op dat gebied gegroeid bent.

Professioneel gaat het dan weer om bijblijven met alles wat evolueert binnen jouw sector. Als er iets nieuws verschijnt, moet je op die trend springen en uitzoeken wat het kan betekenen. Ik ben iemand die graag van alles een beetje weet, dus ik groei vooral in de breedte, maar duik ook graag diep in de zaken die me echt interesseren. Fun fact daarover: soms noemen ze me een pitbull omdat ik me echt kan vastbijten in de materie.

Constante groei en evolutie is cruciaal om bij te blijven in de IT-sector. Ongetwijfeld een open deur, maar: Welke veranderingen zie jij in je vakgebied waar we rekening mee moeten houden?

AI, en meer specifiek Copilot, is een absolute must en we moeten daarin bijblijven. Ik was verrast hoe het ons zo plotseling is voorgelegd, en het zich tegelijk zo wild heeft ontwikkeld. Dan moet je wel mee zijn.

Anderzijds merk ik ook dat M365 zo sterk groeit en evolueert dat sommige bedrijven stappen overslaan: Ze hebben de omgeving, maar geen governance; iedereen doet maar wat en denkt dan – wat nu? Dit is niet per se een technische evolutie, maar ik ben ook gegroeid in het opzetten van governance, wat steeds belangrijker wordt naarmate bedrijven verder digitaliseren. In dit opzicht helpen de Microsoft Community Calls, waar ik altijd bij ben om direct van Microsoft de nieuwste updates te horen of de verhalen uit de gemeenschap.

Maar om toch bij Artificial Intelligence te blijven; AI vereenvoudigt taken en verhoogt de productiviteit door te helpen bij creatie, analyse en onderzoek op vele gebieden. Toch heeft de snelle wereldwijde introductie bij sommige mensen ook voor paniek gezorgd. Er zijn ontzettend veel mensen bezorgd dat AI hun banen bedreigt of ze zijn onzeker over hoe ze ermee moeten omgaan. In mijn ogen hoeven we ons geen zorgen te maken. Het zal vooral onze jobs ondersteunen en nieuwe banen creëren omdat het een andere manier van werken met zich meebrengt die kansen creëert. Die kansen brengen op hun beurt meer banen met zich mee. Hoe dan ook, de manier van werken verandert door AI, en je moet mee zijn met die evolutie.

Zijn er naast AI nog andere trends om in de gaten te houden?

Ja, het Power Platform is zeker iets om in de gaten te houden: het gaat om resultaten bereiken met low code, wat minder invasief is om mee te beginnen werken. Dat betekent dat je veel kan bereiken in korte tijd zonder dat het veel in-depth kennis kost. Dus naast AI, denk ik dat ook dat zeker iets is om bij betrokken te zijn.

Heb je tot slot nog advies voor iemand in IT of digitalisering?

Blijf op de hoogte van de nieuwste technologische evoluties. Geloof daarnaast in jezelf en aarzel niet om die kennis te verkennen en te delen. Het is cruciaal voor jouw persoonlijke en professionele groei en om een verschil te maken in de IT-gemeenschap. En last but not least, communicatie is cruciaal

Dankjewel, Nico!