Building Industry

Bouwsector

Digitalisatie is het nieuwe normaal. Ook in de bouwsector. Om efficiëntie te promoten binnen deze sector wordt sinds enkele jaren meer en meer ingezet op BIM, Building Information Modelling. Een methodologie die toelaat om alle partijen op 1 lijn te krijgen inzake het bouwontwerp. Een bouwontwerp zien in al zijn facetten en met alle technologieën, klinkt als iets voor augmented reality.

BIM What?!

De CAD-plannen van bouwbedrijven, stabiliteitsingenieurs of architecten zijn opgesteld volgens het BIM-model (Building Information Model) waarbij heel veel informatie vervat zit zoals leidingen, technieken, materialen. Zij willen hun businessmodel innoveren door hun modellen in Mixed Reality te visualiseren voor klanten en projectontwikkelaars. Met een Hololens kunnen verschillende personen het model bezichtigen en kan er overlegd worden over aanpassingen die in real time zichtbaar zijn voor alle toeschouwers met een Hololens. Zij het ter plaatse of op andere locaties in de wereld.

3D maquette

Een projectontwikkelaar wil voor elk gebouw ook een zorgvuldige maquette. Zo’n maquette kost al gauw veel tijd en geld. Wij stellen voor om de maquette volledig in 3D te gaan bouwen en met behulp van Augmented Reality te visualiseren op iPad. Dit biedt meerdere voordelen. Zo is de digitale maquette makkelijk te tonen op verschillende locaties. Daarnaast kunnen er ook extra effecten worden toegevoegd zoals lichten, bewegende omgevingen, etc. Aangezien elk gebouw ook steeds wordt ontwikkeld in 3D software kunnen aanpassingen vlot worden doorgevoerd aan de digitale maquette. Dit maakt de maquette een echte tool om het bouwproject tastbaar te maken voor alle betrokken partijen.

De vraagstelling

Bouwbedrijven hun CAD-plannen zijn opgesteld volgens het BIM-model (Building Information Model) waarbij heel veel informatie vervat zit zoals leidingen, technieken, materialen. Zij willen hun businessmodel innoveren door hun modellen in Mixed Reality te visualiseren voor klanten en projectontwikkelaars. Met een Hololens kunnen verschillende personen het model bezichtigen en kan er overlegd worden over aanpassingen die in real time zichtbaar zijn voor alle toeschouwers met een Hololens. Zij het ter plaatse of op andere locaties in de wereld. Een projectontwikkelaar wil voor elk gebouw ook een zorgvuldige maquette. Zo’n maquette kost al gauw veel tijd en geld. Wij stellen voor om de maquette volledig in 3D te gaan bouwen en met behulp van Augmented Reality te visualiseren op iPad. Dit biedt meerdere voordelen. Zo is de digitale maquette makkelijk te tonen op verschillende locaties. Daarnaast kunnen er ook extra effecten worden toegevoegd zoals lichten, bewegende omgevingen, etc. Aangezien elk gebouw ook steeds wordt ontwikkeld in 3D software kunnen aanpassingen vlot worden doorgevoerd aan de digitale maquette. Dit maakt de maquette een echte tool om het bouwproject tastbaar te maken voor alle betrokken partijen.