Onze MVP’s en experten in de kijker – Sammy Deprez

Stel jezelf even voor in 10 seconden. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Sammy, ik noem mezelf graag een techneut en ik ben bezig met alles omtrent data & AI. Dat doe ik bij Arinti, een bedrijf binnen de Cronos groep dat zich volledig toespitst op de Microsoft AI-omgeving. Van machine learning modellen tot intelligente chatbots, zoekplatformen of het opzetten van data lakes voor klanten.

Welke aankoop van 100 euro of minder in de laatste 3 maanden heeft je leven positief beïnvloed?

Wel, ik heb een lastige periode achter de rug door stress. Een lichte burn-out. Ik heb een doos lego gekocht, de nieuwe Defender 4×4. Gewoon om even volledig aan iets anders te denken en tot rust te komen. De kinderen hebben ook geholpen en dat was leuk, een vader-zoon momentje.

Wat is een van de beste investeringen die je ooit gedaan hebt (kan geld, tijd, energie, … zijn)?

Tijd maken voor m’n gezin. Je moet limieten leren zetten op de tijd dat je werkt. Soms ook effectief zeggen hier stopt het nu. Zeker met het thuiswerk, het kantoor is thuis en je kan dag en nacht werken als je wilt. In het begin van de lockdown had ik daar vaak problemen mee. Daarom misschien ook de burn-out. Nu pak ik het anders aan, zo probeer ik onder de middag te lunchen met mijn vrouw en eventueel een wandeling te maken.

Welk advies zou je geven aan een pas afgestudeerde student informatica/ICT/…? Welk advies kunnen ze best negeren?

Iets dat heel erg verbonden is met het MVP zijn: be part of the team. Niet alleen door inzichten te delen met je collega’s. Maar ook je contacten te onderhouden, bijvoorbeeld in het buitenland.

Hoe ben je MVP geworden?

Er was 3 jaar geleden een nieuwe groep gestart: de Global AI Community. Daar ben ik begonnen met AI sessies te organiseren. Daarna ben ik een 2-wekelijkse vlog gestart: AI talks live. Ik nodig telkens mensen uit om te babbelen over de services die ze gebruiken. Microsoft heeft me dan genomineerd, ook door de blogs die ik schrijf. Ik vind het heel leuk omdat je qua business en community toegang krijgt tot veel meer mensen. Voor mezelf is het ook wel leuk dat ik de enige MVP ben in België voor het AI-verhaal. Toch iets om fier op te zijn denk ik. Er zijn er 40 wereldwijd.

Wat zijn de belangrijkste evoluties die je ziet in jouw vakgebied?

Op vlak van AI, zeker als partner van Microsoft, zie je toch dat ze heel veel investeren om AI toegankelijk te maken voor iedereen. Je hoeft geen data scientist te moeten zijn om heel interessante/ intelligente applicaties te maken. Eigenlijk zonder kennis te hebben van de algoritmes en deep learning.

Hoe kunnen bedrijven er voor zorgen dat ze binnenkort nog relevant zijn?

Meer halen uit hun data. Er zijn enorm veel bedrijven die data hebben, maar die er niets mee doen. Niet alleen puur voor rapportering, maar aan de hand van de data krijg je echt inzicht in je bedrijf en hoe het groeit. Je kan ook processen verbeteren op basis van de data. Maar even goed omtrent automatisering. Met virtual assistant krijg je al antwoorden zonder dat daar iemand tussen moet komen.

Is er een project van jullie waar je trots op bent?

We hebben een project voor de stad Roeselare gedaan: een chatbot die 800 vragen kan beantwoorden. Een ander project is voor Partena Professional. Een bot die ontslagbrieven opstelt. Klinkt misschien raar, maar Louise ( zo heet de bot ) kan het proces van 2u naar een kwartier tijd omzetten. Een serieuze tijdswinst dus. En we zijn ook bezig met voice bots in meerdere talen zoals Spaans, Italiaans, Portugees, Engels, Nederlands en Frans, waar je gewoon mee kan telefoneren.

Welke app/tool/software gebruik je het meest?

Mail, spijtig genoeg, en Microsoft Teams. Soms had ik graag gehad dat die tools niet op mijn gsm stonden, om gefocust te zijn. Daar probeer ik aan te werken. Je krijgt overdag een hoop meldingen. Dat is slecht voor de concentratie, ‘s avonds is het rustiger, maar dan werk je natuurlijk overuren. Eigenlijk moet je soms durven zeggen we gaan nu even de mailbox uitzetten en Teams op offline, om toch dingen gedaan te krijgen.

Welke blog moet je zeker gelezen hebben/podcast geluisterd?

Een leuke podcast die ik volg is Nerdland van Lieven Scheire.