Onze MVP’s & experts de kijker – Pieter Op De Beéck

“Heb ik maar 10 seconden om mezelf voor te stellen?”, lacht Pieter wanneer we onze eerste vraag op hem afvuren. Dit antwoord weerspiegelt helemaal zijn persoonlijkheid: weloverwogen, enthousiast en menselijk. In dit artikel zetten we Pieter Op De Beéck in de kijker: kersvers Microsoft MVP, gespecialiseerd in Microsoft 365 en daarin Trusted Advisor bij The Flow Consulting.

Pieter in een notendop

Expertise
Microsoft 365

Favoriete apps
LinkedIn, Blinkist & Spotify

Beste advies
Blijf nieuwsgierig

MVP - Pieter Op De Beéck

Elke dag begint energiek

Pieter Op De Béeck heeft een vlotte babbel, en dat hebben ook wij geweten. “Ik spreek graag met én voor mensen”, zegt hij meteen. “Ik heb dan wel een technische achtergrond, maar ik vind het leuk om zulke materie te vertalen voor een non-technisch publiek.”

Om zijn aanstekelijke energie te bewaren, houdt Pieter er een vaste routine in. “Meestal sta ik vroeg op, en na een goede koffie en een douche bekijk ik mijn dagplanning”, zegt hij. “Als er tijd is, probeer ik voor het werk nog te sporten. Verder hamer ik erop dat ik tijd maak voor mijn kinderen. Tijdens de lockdown heb ik ondervonden hoe waardevol ik het vind om bijvoorbeeld samen met hen te ontbijten.”

Tandem van persoonlijke en professionele ontwikkeling

Groeien en bloeien doet Pieter niet alleen in tijden van een gezondheidscrisis. Persoonlijke en professionele ontwikkeling beschouwt hij als een constante.

“Ik geloof heel sterk dat die twee samengaan”, voegt hij eraan toe. “Wie niet continu bijleert, staat stil. Ik haal voldoening uit het verlaten van mijn comfortzone, en neem graag berekende risico’s. Wanneer iets onwennig aanvoelt, is dat volgens mij een leeropportuniteit. Ik hou dan ook van de quote ‘Everything you’ve ever wanted is sitting on the other side of fear’, bedacht door Amerikaans vastgoedontwikkelaar George Adair.”

“Ik probeer altijd slimmer op een bestemming aan te komen dan ik thuis vertrokken ben.”

Toch hoeft continu leren niet altijd groots te zijn. Pieter gelooft dat je ook waardevolle inzichten kunt halen uit social media, bijvoorbeeld wanneer een invloedrijk persoon iets deelt.

“Soms lees ik boeken: How To Win Friends & Influence People van Dale Carnegie heeft me bijvoorbeeld heel wat bijgebracht over mensenkennis”, vertelt Pieter. “Onderweg zet ik ook vaak luisterboeken op, of beluister ik een podcast. Nerdland van Lieven Scheire is daar eentje van. Ik probeer altijd slimmer op een bestemming aan te komen dan ik thuis vertrokken ben.”

Vooruitdenker in hart en nieren

Het hoeft niet te verbazen dat Pieter laaiend enthousiast is over de nieuwigheden die de toekomst in petto heeft. Ook al zette hij recent een opmerkelijke stap bij The Flow. “Ik had promotie gemaakt en werd teamlead”, getuigt hij. “Maar als MVP ben je een expert die nog meer bezig is met technische materie. De combinatie van die twee rollen was moeilijk. En dus besloot ik afstand te nemen van de teamlead-functie.”

Pieter werd presales-verantwoordelijke. Deze rol verreist ook technische kennis, maar dan gecombineerd met regelmatig spreken op een podium voor mensen uit de community. “Ken je ‘Ikigai’? Deze Japanse term – een combinatie van ‘iki’ – het leven – en ‘gai’ – reden – duidt op een reden om te leven”, legt Pieter uit. “Het concept moedigt mensen aan om te ontdekken wat écht belangrijk voor hen is. En daar ook naar te leven. Ik geloof daar écht in.”

“Generative AI is de grootste transformatie in het digitale landschap.”

Dat er hierover binnen The Flow veel te vertellen valt, staat alleszins buiten kijf. “Copilot for Microsoft 365 heeft afgelopen maanden mijn agenda gedomineerd”, onthult Pieter. “Met The Flow zaten we als deel van de Cronos Groep als één van enkele honderden bedrijven wereldwijd in het early access program van deze oplossing. In België zijn we zowat de voorlopers van deze evolutie, en daar plukken we nu de vruchten van. Generative AI is één van de grootste transformaties van het voorbije decennium, en geen enkel bedrijf mag achterblijven”, besluit hij.